Då är det tur att jag har en make vars matlagningsfantasi och dito förmåga sträcker sig långt utöver de fysiska gränser vår tillvaro har. Asiatisk mat, i många former och med olika ursprung, intresserar honom mer än nästan allt annat. Vi äter
därför ofta rätter av typen "Fläsket som varit två gånger i grytan" och Bibimbap. På så sätt kommer världen till oss utan att vi behöver lämna kökssoffan och vedspisvärmen.
Ett av de få bidrag jag kommit med inom det asiatiska området är detta lysande recept på vietnamesiska köttbullar. Det fann jag för inte så länge sedan i tidningen Allt om mat och lämnade över till maken. De är milda men smakrika och passar ypperligt
till såväl nudelsallad som just Bibimbap.

Vietnamesiska köttbullar
500 g fläskfärs
1 morot, finriven
3 koriandersstjälkar, finhackade
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 hönsbuljongtärning + 1 msk vatten att lösa upp i, eller 1 msk kycklingfond
1 msk ostronsås
1 msk socker
0,5 msk ( eller en hel påstår maken!?) malen svartpeppar
Blanda alla ingredienser och låt stå någon timme i kylen. Rulla sedan köttbullar och stek i rapsolja. Servera med andra goa grejer, typ nudelsallad eller ris, kimchi, svarvade grönsaker, jordnötter samt korianderblad och mynta. Gör en god Nuoc
Cham till också så är du i mål! (Återkommer med recept på det. Nu är det fredag och maken lockar mig mot köket med en Dry Martini och vad har en stackars kvinna då att sätta emot?)
3 kommentarer
Elisabet Westerlund
10 Nov 2017 19:07
Kom ihåg när jag reste genom Vietnam och menyerna var över hela väggarna,trots det så blev det ålltid tomatsoppa. Några köttbullar såg jåg aldrig! Så nu blir det andra bullar hos oss!
Brorsan (den större)
11 Nov 2017 00:25
Bibimbap?
Per Norrman
23 Oct 2019 23:30
Hej! Otroligt goda färsbollar! Ungarna (ganska stora) stod och gjorde vågen efter middagen. Förtjänar större spridning.
Kommentera