Vi bor centralt, mitt i skogen. Det är lika långt till allting när man bor här. Det känns ju rättvist och bra på ett sätt men kan också vara lite frustrerande när man vill vidga sina vyer en aning. Nu är jag ju verkligen ingen resefantast (mild underdrift till och med) men att det finns värden även bortom Tarselegrinden förstår till och med jag. 

Då är det tur att jag har en make vars matlagningsfantasi och dito förmåga sträcker sig långt utöver de fysiska gränser vår tillvaro har. Asiatisk mat, i många former och med olika ursprung, intresserar honom mer än nästan allt annat. Vi äter därför ofta rätter av typen "Fläsket som varit två gånger i grytan" och Bibimbap. På så sätt kommer världen till oss utan att vi behöver lämna kökssoffan och vedspisvärmen.

Ett av de få bidrag jag kommit med inom det asiatiska området är detta lysande recept på vietnamesiska köttbullar. Det fann jag för inte så länge sedan i tidningen Allt om mat och lämnade över till maken. De är milda men smakrika och passar ypperligt till såväl nudelsallad som just Bibimbap.


(null)


Vietnamesiska köttbullar

500 g fläskfärs
1 morot, finriven
3 koriandersstjälkar, finhackade
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 hönsbuljongtärning + 1 msk vatten att lösa upp i, eller 1 msk kycklingfond
1 msk ostronsås
1 msk socker
0,5 msk ( eller en hel påstår maken!?) malen svartpeppar

Blanda alla ingredienser och låt stå någon timme i kylen. Rulla sedan köttbullar och stek i rapsolja. Servera med andra goa grejer, typ nudelsallad eller ris, kimchi, svarvade grönsaker, jordnötter samt korianderblad och mynta. Gör en god Nuoc Cham till också så är du i mål! (Återkommer med recept på det. Nu är det fredag och maken lockar mig mot köket med en Dry Martini och vad har en stackars kvinna då att sätta emot?)


3 kommentarer

Elisabet Westerlund

10 Nov 2017 19:07

Kom ihåg när jag reste genom Vietnam och menyerna var över hela väggarna,trots det så blev det ålltid tomatsoppa. Några köttbullar såg jåg aldrig! Så nu blir det andra bullar hos oss!

Svar: Haha! Vietnam har ju verkligen det godaste av alla asiatiska kök. Men å andra sidan har jag ju aldrig varit på plats och ätit utan bara i Sverige, så vem är jag att döma egentligen? Det här är dock ett toppenrecept som både är lättlagat och gott, så testa! Kanske kan man till och med lägga ner dem i en tallrik tomatsoppa?
Mia Johansson

Brorsan (den större)

11 Nov 2017 00:25

Bibimbap?

Svar: Koreansk rätt. Ris i botten och sedan något slags kött, stekt ägg och olika grönsaker, gärna picklade eller stekt, ovanpå. Så ser den ut hos oss i alla fall men det finns nog många, många varianter ute i den stora världen. Gott!
Mia Johansson

Per Norrman

23 Oct 2019 23:30

Hej! Otroligt goda färsbollar! Ungarna (ganska stora) stod och gjorde vågen efter middagen. Förtjänar större spridning.

Svar: Ja, det är ett toppenrecept. Eftersom det är plockat ur Allt om mat har det förhoppningsvis nått många redan, men se till att sprida det vidare du också 😊
Mia Johansson

Kommentera

Publiceras ej