Tant Astrid. Hon fanns där hela min barndom. Odlade de godaste morötter jag smakat och bakade syltkakor jag drömmer om ibland på nätterna men aldrig kan återskapa eftersom hon redan gått bort när jag insåg hur mycket jag saknade dem. Ett av
hennes recept har jag dock kommit över och det är dessa vaniljkransar. Spröda, smöriga och lite besvärliga. Ganska olika henne själv alltså.

För att baka dem behöver du minst 12 formar som dessa och tjockt skinn inte bara på näsan utan också på fingertopparna för de är inte nådiga att ta i när de kommer ur ugnen.
Astrids kransar
Till 24 kakor:
200 g smör
70 g florsocker
50 g potatismjöl
200 g vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker av god kvalitet eller en lagom nypa vaniljpulver
Hacka ihop alla ingredienser utan att bearbeta degen i onödan. Lägg den i kylskåpet någon timme, eller tills du har tid att baka. Smörj formarna med smält smör. Tryck ut ca. 20 g deg i varje form.
Grädda 15 minuter i 175 grader. Låt dem stå några få minuter och däng sedan varje form upp och ner i bakbordet. Be till högre makter att kakorna både lossnar ur formen och håller.

Om det är en slump att min dotter också heter Astrid? Knappast. Maken tror dock att hon fått sitt namn efter hans farmors syster. Nåja, var och en blir ju salig på sin tro sägs det.
Kommentera