En mycket viktig människa i mitt liv är Inger, som jag fortfarande kallar min fru trots att jag är lagligt gift med maken sedan sju år. När vi båda var nyseparerade, för massor av år sedan, gjorde vi nästan allt tillsammans som andra gjorde med sin partner: tvättade bilen, storhandlade och gick på stan.
Många gånger satt jag också vid hennes köksbord och grät över dumma män och annat som fanns att gråta över. Där lärde hon mig då viktiga saker som att äta svarta oliver, att det är viktigare att köpa de första penséerna på våren än att
köpa mat om det är ont om pengar samt att baka vänskapsbröd.
Det är det namn som står på min bleka kopia av hennes tidningsurklipp men till vardags kallar vi det nog oftast lingonbröd ändå. Jag har med åren gjort vissa justeringar av receptet men till större delen är det som då, och jag tänker på min
lilla fru varje gång jag äter det, så visst är det ett äkta vänskapsbröd 😊.
Ingers vänskapsbröd med lingon
Dag 1:
1 dl vetekross ( eller 4-kornskross)
1,5 msk salt
2 dl lingonsylt
1 dl russin
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl vetekli
5 dl kokhett vatten
Lägg allt i en bunke, häll över vattnet, rör om, plasta in och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2:
100 g jäst
4 dl ljummet vatten
2,1-2,2 liter vetemjöl
Blandningen från dag 1
Lös upp jästen i vattnet och blanda i det andra. Bearbeta ordentligt.
Låt jäsa ca en timme.
Baka ut två stora limpor och lägg på en plåt eller forma ca. 30 småbröd ( a’ 75-80g) och fördela på två plåtar. Jäs ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.
Om du gjort limpor så sätt in dem i ugnen och grädda 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter.
Om du gjort småbröd så pensla dem med vatten. Sätt in i ugnen och sänk temperaturen direkt till 250 grader. Grädda 15-20 minuter/ plåt. ( Om du vill krångla till det lite så ställ också in en liten form med kokhett vatten längst ner i ugnen samtidigt
som du ställer i bröden. )
Låt svalna utan duk och frys in. (Om du gjort limporna är det smart att dela dem i mindre bitar innan du fryser dem så att du kan ta fram en lagom bit varje dag och slipper äta gammal limpa - för det är inte kul vare sig du är nyseparerad eller lycklig.)

1 kommentarer
Stora A
03 Dec 2017 23:17
Det är kanske ett bra och vänskapligt bröd att starta dagen med... tack för recept!
Kommentera