I min familj, liksom i stora delar av det Sverige som fanns när jag växte upp, samlades nära på all mat som inte var svensk, eller åtminstone europeisk, under kategorin "Orientalisk". Det betydde ungefär att den innehöll andra kryddor än vitpeppar, gräslök och dill. 

Det här receptet har vi dock använt i högst tio år och det är matnördsmaken som skrivit in det i boken. Trots det är det döpt till just orientaliska laxbiffar i stället för att ha en tydligare geografisk anknytning. Troligen beror det på att det är svenskpåhittat, eller så var det helt enkelt innan han riktigt snöade in på asiatisk mat. Goda och saftiga är de i alla fall och funkar fint även till fiskskeptiska barn.

Laxbiffarna kommer ursprungligen ur någon broschyr från Arla men gurkraitan snodde han ihop på egen hand när vi åt det här igår. I hans värld ersätter den grönsaker eftersom den innehåller just gurka, men det behöver det ju inte göra hos dig...

(null)


Orientaliska laxbiffar

1/2 kg laxfile, skuren i småkuber ("Som en halv ärta" har han skrivit, men i originalet föreslogs mixat. En styggelse menar den deltidsarbetande mannen.)
1/2 pressad vitlöksklyfta
4 cm finhackad purjolök
1 tsk salt
1 tsk Sambal oelek
1 tak riven färsk ingefära
1/2 tsk garam masala
Rivet skal av en halv citron
1 msk potatismjöl
1/2 dl matyoghurt

Blanda allt och stek små biffar i smör och rapsolja. 


Gurkraita

3 dl matyoghurt 
1/2 gurka urkärnad och skuren i bitar av lagom storlek
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk korianderfrö som rostats och mortlats
1/2 golfboll riven ingefära
1 msk olivolja
Saften från en halv lime
1 msk sirap
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Tabasco

Rör ihop allt. (Om det känns för bökigt och du brände ut dig helt på att skära laxen så nöj dig med att blanda creme fraiche och sweet chili. Funkar helt okej faktiskt.)

1 kommentarer

Marianne

11 Nov 2017 21:03

Detta måste jag prova, låter väldigt gott!

Svar: Ja gör det!
Mia Johansson

Kommentera

Publiceras ej