Om man, som jag, busspendlar med en kompis flera dagar i veckan så kan man räkna med att det blir en hel del matprat. Efter en lång arbetsdag är det ju svårt att tänka på annat än mat om vi ska vara ärliga. En dag berättade hon om detta morotsbröd. Det innehåller inga morötter utan zucchini men låt inte det hindra dig.
Ett bra brödrecept ska tåla lite anpassningar till verkligheten (alltså vad har har eller behöver) och eftersom maken är fet på insidan, aka "har högt kolesterol", så modifierade jag receptet ytterligare genom att lägga till havrekli. Det visade sig att det här blev ett toppenbröd så därför delar jag det nu med dig. Kanske hittar du ytterligare förbättringar med tiden?

Zucchinibröd
2 dl havregryn
2 dl havrekli
3 dl vatten
Rör ihop och låt stå ett tag så att vattnet sugs in i havregrejset.
50 gram jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
2 msk sirap, honung eller socker
200 gram finriven zucchini
Blanda det blötlagda med ovanstående.
12 dl vetemjöl (gärna special men det funkar med vad som helst)
Rör ner mjölet och bearbeta sedan degen på vanligt sätt. Låt jäsa övertäckt i rumsvärme 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en smord långpanna. (MIn långpanna är 30*40 cm, men vill du ha lite tjockare bröd så ta en något mindre form.)
Skär i portionsrutor och låt jäsa under en duk i ytterligare 30 minuter medan ugnen blir 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter och låt svalna på galler.
Kommentera