I brist på bröd äter man limpa, sa ibland min mor. Det är inget fel på limpa men helst vill man ju välja sitt bröd själv. Det här receptet, som har Martin Johansson (mycket, mycket känd brödbakare som förr ägnade sig åt surdeg och extra krångliga bröd) som upphovsman, är ruskigt lätt att baka och passar finfint till frukost. Eller någon annan gång. Frågar du min make med rötter i Göteborg passar det alltid med bröd. Vilket som helst.
Det som gör just det här brödet till en vinnare bland andra bröd är att det är skitsimpelt att röra ihop, inte kräver någon kyl att jäsa i och kan bli klart en knapp timme efter att du klivit ur sängen. Frasig utsida och lagom småseg insida bidrar sedan ytterligare till segern i den stora brödtävling som vi kallar livet. (Vi som är gifta med en göteborgare i alla fall).

Långjästa småfrallor
3 gram färsk jäst (1/2 tsk)
3,5 dl kallt vatten
7,5 dl vetemjöl (450 gram)
2 tsk salt
Häll allt i en bunke och rör ihop till en klump. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 6-10 timmar.
Sätt ugnen på 275 grader. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Dra eller tryck ut den i en kvadrat. Vik ihop från varje sida mot mitten (alltså både uppifrån/nerifrån och från vänster/höger.) Vänd degen så att vecken hamnar på undersidan. Låt vila i 30-45 minuter.
Skär degen i nio delar med en degsrapa eller liknande. Lyft över på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt svalna på galler.
Kommentera