En sås som piggar upp varje dag och varje rätt. Alldeles särskilt väl passar den till matiga mackor av typen Reuben sandwich och hamburgare, men om jag ska vara ärlig så passar den till allt som går att klämma in mellan ett delat hamburgerbröd. (Det är något vi ofta roar oss med numera : att äta rester förklädda till något som kunde serveras på en amerikansk diner. Det är både gott och smart.)

Den här såsen har vi snott nästan rakt av ur matguden Jonas Crambys bok Mackor. Vi har dock som vanligt gjort en del små ändringar: några för att det passar vår smak och några för att få det att stämma med vårt kylskåps innehåll. Egentligen heter den 40 tusen miljarder island-sås men det är ju närmast omöjligt att komma ihåg så hos oss heter den alltid något annat. Det varierar.


40 tusen biljoner dollar-sås

3 dl majonäs
4 msk dijonsenap
0,5 msk tabasco (Cramby säger det dubbla. Dumt säger vi.)
1 tsk worcestershiresås
0,5 finhackad gul lök (eller annan lök)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
2 tsk finhackad kapris
1 tsk paprikapulver
3 msk finhackad inlagd gurka (vanlig smörgåsgurkaeller cornichons funkar fint)
2 msk sirap

Rör ihop allt. Klart!


(null)

Oftast gör vi bara en halvsats av vår 40 tusen miljarder-sås och det räcker för tre hungriga själar att dränka in sin macka med. Gör man mer så kan det dock räcka även till en snabblunch bestående av en Grilled cheese. En lunch som får en att längta till måndagen!

Kommentera

Publiceras ej