Under höstlovet hade vi besök av släkten från Göteborg. Naturligtvis drog vi med dem till min brors torp och där grillade vi korv. Innan vi fått fram tillräcklig glöd så drack vi kaffe och åt en klassisk långpannekaka. (Jo då. I torpet får man fika före maten. Och efter.)
I min receptbok heter den kort och gott Åsas kaka eftersom det var hos Åsa i Sävar jag åt den första gången. Jag tror att den här kakan har lika många andra namn som Snoddas/Kärleksmums/etc eftersom den antagligen är nästan lika spridd.
Göteborgarna uppskattade den och bad om receptet vilket vi glömde att ordna medans de var här. Det var dock bra eftersom det fick mig att dra tummen ur och starta den här bloggen som jag en längre tid gått och funderat på. Tack till Katta alltså!! 👍
Åsas kaka
100 g smält smör
1 ägg
4 dl strösocker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker ( men hellre en lagom mängd vaniljpulver så klart!)
3 dl mjölk
Allt detta rör du ihop och brer ut i en lagom stor ugnsform/långpanna som du smort och bröat. Vad lagom stor egentligen betyder måste du själv komma underfund med. Stor form ger tunn kaka medans liten form ger tjock/ hög kaka. Anpassa gräddningstiden
bara så löser det sig.
Ovanpå smeten klickar/häller du ut följande göra som du rört ihop i en kastrull:
200 g smält smör
2 dl strösocker
3 dl havregryn
4 tsk kanel
Sedan stoppar du in allt ugnen. 225 grader och ca. 15- 20 minuter, beroende på ugn och kaktjocklek. Gyllenbrun ska den bli!
Finurligt med denna kaka är att den smakar äpple fast det inte är några i. Troligen en pawlowsk reaktion på kanelen. Om du vill kan du så klart förstärka det med genom att trycka ner ett antal äppelklyftor i kakan innan den gräddas. Det blir definitivt
inte sämre, men frågan är om det blir bättre 😊

Eftersom jag saknar bild på kakan just nu så får du i stället en bild på en grillad marsmallow. Det är ju nämligen ett måste när man grillar korv i torpet. Oavsett om man fikat innan eller inte.
Kommentera